Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer Ceulemans, naar een ontwerp door de architect Jacques De Weerdt uit 1912 (gevelinscriptie).

Het hotel Ceulemans is representatief voor het oeuvre van Jacques De Weerdt uit de periode vanaf omstreeks 1905 tot aan de Eerste Wereldoorlog. In nauwelijks tien jaar tijd realiseerde de architect alleen al op het toenmalige grondgebied van de stad Antwerpen meer dan honderd panden, overwegend in art-nouveau- of neorococostijl, vaak van eenzelfde standaardtype. Deze architectuur is herkenbaar aan de voorkeur voor natuursteen als parement, de vloeiende lijnvoering, de plastische volumetrie en het sierlijke smeedijzer in zweepslagstijl. Zoals het hotel Itschert uit 1907 in de Antoon Van Dyckstraat en het hotel Vermeiren uit 1911-1912 aan de Helenalei, is het hotel Ceulemans veeleer geïnspireerd door de klassieke Lodewijk XVI-stijl. Begonnen als tekenaar in dienst van de Belgische Spoorwegen vóór de eeuwwisseling, liep zijn carrière tijdens de minder productieve jaren 1920 ten einde.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De statige lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen, beantwoordt de opstand aan een axiaal opzet. De begane grond wordt als sokkel geaccentueerd door bossage, rondbooglisenen met fraai gebeeldhouwde maskerkopsleutels en draperiën, en borstweringen met 'entrelacs'-friezen. Kolossale geblokte pilasters met composiet kapiteel, een afgerond balkon met postamenten, vazen en smeedijzeren borstwering, rechthoekige en rondboogdrielichten markeren de bovenbouw. Een liggend vrouwelijk naakt met amfoor en Ionische zuil dat vermoedelijk een rivier verbeeldt, bekroont het middenvensters van de eerste verdieping. Verder bestaat het geveldecor uit classicistische chutes, kransen en guirlandes met strikken. Het houten schrijnwerk van de fraai bewerkte inkomdeur en vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

In het bouwdossier ontbreken de plattegronden, maar het hotel Ceulemans beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door een zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Daarbij wordt de begane grond allicht ingenomen door de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda, en bevindt de keuken zich in het souterrain.