Huis Leclair

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Leclair

Beschrijving

Het statige neoclassicistische herenhuis op de hoek van de Britselei en de Mertens- en Torfsstraat werd gebouwd rond 1873 in opdracht van H. Leclair. Leclair, wonende op de Mechelsesteenweg 43, bouwde een jaar eerder een neoclassicistisch hoekpand van drie woningen op de hoek van de Britselei en de Kapucinessenstraat. Bouwmeesters werden in de bouwaanvragen niet vermeld.

Typisch voor de herenwoningen op hoekpercelen op de Frankrijk- en de Britselei, is dat de ze geen poortdoorgang krijgen in de hoofdfaçade, maar dat paarden en koetsen via een poortgebouw in de zijstraat toegang krijgen tot de binnenkoer met stallen. Bij dit pand werd aansluitend nog een opslagplaats gebouwd met bakstenen puntgevel, ter hoogte van het huidige pand op nummer 4.

Het hoekpand telt vijf traveeën in de Britselei en drie in de Mertens en Torfsstraat en heeft drie bouwlagen op een hoog souterrain, gevat onder een half schilddak. Rechthoekige muuropeningen, beneden met rolluikkasten, in de voorgevel met fraaie ijzeren borstweringen. De lijstgevels worden afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen en een hardstenen plint. Een hardstenen kordonlijst en twee balkons in de centrale travee kenmerken de voorgevel. De zijgevel, met oorspronkelijk in beide zijtraveeën drie vensteropeningen, is na verbouwingen grotendeels gesloten, met uitzondering van een rechthoekige deur in omlijsting met entablement op voluten. Op de begane grond zijn rolluikkasten bewaard; het authentieke schrijnwerk van deze woning is vermeldenswaard.

Oorspronkelijk sloot een lage poortdoorgang en een tuinmuur aan bij de woning. Deze werden opgetrokken tot twee bouwlagen. Ook het oorspronkelijke magazijn met puntgevel werd verbouwd en verhoogd tot vier bouwlagen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1873 # 977.