Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis, het linker en meest rijke pand van een geheel van drie woningen, dat volgens de bouwaanvraag uit 1867 voor eigen rekening werd opgetrokken door de Borgerhoutse aannemer J.B. Lemmens. Tot hetzelfde vastgoedproject behoort het aanpalende Brialmontlei 56. Het rechter pand en meest eenvoudige van het ensemble, Brialmontlei 54, is gesloopt voor een nieuwbouwflat. Van Lemmens zijn bouwprojecten geïdentificeerd uit de jaren 1863 tot 1876, en vermoedelijk volgde zijn zoon Joseph hem omstreeks 1880 op.

Rijwoning van drie traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met op de begane grond schijnvoegen die uitstralen boven de vensters, rust op een hoge, geblokte plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het inkomrisaliet in de linker travee. Dit laatste wordt gemarkeerd door het hoge rondboogportaal met geprofileerde dagkanten en bewerkte zwikken, en hogerop door een balkon met voluutconsoles en een doorgetrokken balustrade, waarvan de postamenten siervazen dragen. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, op de bovenverdiepingen met bijkomende oren. De eerste verdieping onderscheidt zich door de balustrade, en de lagere tweede verdieping wordt geaccentueerd door individuele lekdrempels met consoles, en guirlandemedaillons op de borstwering. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, met casementen in de fries en een rijk bewerkte houten kroonlijst met modillons en tandlijst, gekornist op voluutconsoles in het risaliet. Originele houten vleugeldeur met smeedijzeren waaier, gietijzeren voetschraper en smeedijzeren souterraintralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis met souterrain, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen huisvest het souterrain de keuken en provisiekelder, en omvatten de begane grond en eerste verdieping telkens een voor- en achterkamer.