Neoclassicistisch woon- en winkelpand

Beschrijving

Neoclassicistisch woon- en winkelpand dat in 1897 door Florent Verbraeken wordt ontworpen voor J. Van den Heuvel. Verbraeken ontwierp in hetzelfde jaar nog twee gelijkaardige panden in dit deel van de straat, die echter niet meer herkenbaar zijn.

Het betreft een meergezinswoning met handelsgelijkvloers van drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak; de vierde verdieping werd later toegevoegd. De verdiepingen kennen een standaard neoclassicistische afwerking met rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting met sluitstukken, kordons en doorlopende onderdorpels, houten kroonlijst.

Opvallend element is de gevelbrede puilijst met gebuikte ijzeren balkonleuning, rustend op zware steunen met diamantkoppen. De fraaie neorenaissance winkelpui die bij de inventarisatie van 1989 nog werd geregistreerd, is vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 258.