Gesloten hoeve

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve, eind 18de eeuw - eerste kwart 19de eeuw gebouwd door Willem Hardy Mercken op de plaats van een oudere hoeve (Ferrariskaart, 1771-1777) met een iets andere inplanting en met hergebruik van ouder materiaal. De hoeve wordt nog steeds door deze familie bewoond.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een bakstenen rondboogpoort in de vleugel aan straatzijde, waarboven een nis en een gevelsteen met jaartal 1794.

Woonhuis rechts van de inrijpoort (westzijde), vier traveeën en twee bouwlagen, met aansluitende stal. Vensters uit midden 19de eeuw: rechthoekig met hardstenen latei en lekdrempel. Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen van hergebruikt materiaal (circa 1775). Rest van een mergelstenen hoekband rechts. De stal is voorzien van getoogde muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Stal tegenover het woonhuis door middel van een gevelsteen gedateerd W.H. (Willem Hardy)/1822. De oorspronkelijke muuropeningen zijn rechthoekig in vlakke kalkstenen omlijsting. Een aantal recentere muuropeningen onder meer in getoogde, bakstenen omlijsting.

Achteraan het erf, ruime dwarsschuur, voorzien van een bakstenen rondboogpoort met imposten en sluitsteen, waarop het opschrift: W.H.M.(Willem Hardy Mercken)/1808. De achtergevel is van mergelsteen, met bakstenen plint, hoekbanden en poortomlijsting.