Kleurrijk ensemble in art nouveau

Beschrijving

Dit kleurrijke ensemble van drie woningen in art-nouveaustijl is de opvallendste bebouwing in de Bosduifstraat, waar de meeste huizen een eerder klassieke gevel kregen in neoclassicistische of neo-Vlaamserenaissance-stijl.

Het ensemble is een realisatie van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze bouwmaatschappij, met als vertegenwoordiger L.J. Luyckx, werd opgericht in 1886 en was de motor achter de ontwikkeling van de wijk Zurenborg. De maatschappij liet voor eigen rekening talrijke woningen bouwen. Hun realisaties zijn heel verscheiden in omvang, typologie van de woningen en bouwstijl. De maatschappij werkte samen met verschillende architecten, onder meer met de gebroeders Wauters, die in 1905 dit ontwerp tekenden.

De drie woningen in art-nouveaustijl zijn gekenmerkt door de zeer kleurrijke bakstenen parementen en de invloed uit de Moorse architectuur. De centrale, iets hoger uitgewerkte woning is bovenin de gevel voorzien van een tegeltableau waarin jaartal 1905 is verwerkt, tussen een zwierig bloemenpatroon.

De huizen tellen telkens drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. De opbouw van de gevels is klassiek, met een hardstenen plint, een geprofileerde puilijst, houten kroonlijsten op klossen en sierlijke consoles. De parementen zijn echter zeer opvallend: de centrale woning heeft een witte bakstenen lijstgevel, die contrasteert met de rode gevels van de flankerende woningen, en waarin drukke geometrische motieven, banden en boogvelden in andere kleuren zijn verwerkt.

Diverse vormen voor muuropeningen zijn gecombineerd: behalve de klassieke rechthoekige, segment- en schouderbogige, komt de Moorse invloed naar boven in de hoefijzerbogige bovenvensters. De vensters hebben allemaal sierlijk bewerkte hardstenen lekdrempels. Rechthoekige dubbele deuren met overkragende bovenlichten met houten roedeverdeling. Alle detaillering kreeg een zorgvuldige art-nouveaubelijning, onder meer de smeedijzeren balkonleuningen, de sierlijke natuurstenen motieven bovenin de centrale gevel, de hoek- en sluitstenen van de vensters of de modillons van de kroonlijsten.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 987.
  • Jubelalbum van den kring voor bouwkunde 1900-1910, Antwerpen, [1910], 48.