Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Constant Hynen, naar een ontwerp door architect Georges Matthyssens uit 1913. Matthyssens ontwierp op hetzelfde moment het fraaie winkel- en kantoorgebouw in art-nouveaustijl op de hoek van de Meir en de Lange Klarenstraat. Beide realisaties behoren tot zijn latere werk.

De rijwoning met een volledig natuurstenen lijstgevel, telt vier bouwlagen en drie traveeën onder een zadeldak. Volkomen symmetrisch en regelmatig van opzet, deelt de compositie de gevel op in nadrukkelijk belijnde, horizontale registers, afgewerkt door het klassieke hoofdgestel. Geleed met korfbooglisenen, lijkt de gedrukte pui daarbij als een arcade de hoge bel-etage te ondersteunen. Verder ligt de klemtoon op de middentravee, die op de hoofdverdieping wordt gemarkeerd door een bow-window en hogerop door balkons. Het parement kenmerkt zich door een verzorgde uitvoering en een discrete ornamentatie ontleend aan de beaux-artstraditie. Zo worden de borstwering van de bel-etage en het hoofdgestel versierd met lauwerkransen, guirlandes, strikken en chutes, en ondersteunen voluutconsoles met stafwerk of acanthusblad de bow-window en het balkon. De getoogde bovenvensters, waarvan het schrijnwerk vernieuwd lijkt, hebben een sluitsteen en een onderdorpel. Het smeedijzer van de inkomdeur, de balkons en het bijzonder fraaie voortuinhek is geïnspireerd op neo-Lodewijk XVI-patronen.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die over de volledige breedte wordt opgedeeld door de traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de vestibule, een spreekkamer, de keuken en het washuis. Op de bel-etage neemt het salon de straatzijde in, en de eetkamer met terras en office de tuinzijde. De tweede verdieping omvat twee ruime slaapkamers met 'cabinet de toilette' en een badkamer, de derde verdieping drie overige kamers en een 'cabinet de toilette'. Verder is de woning uitgerust met een diensttrap, een keukenlift, twee meidenkamers en een zolder onder het dak.