Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning met winkelgelijkvloers werd rond 1903 gebouwd naar een ontwerp van architect en landmeter Jean De Coster voor Guillaume Belsac-Peeters, wonende op de De Keyserlei 32. Met een gevelbreedte van 4m10 is het één van de smalste woningen in de straat.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak waarin een dakkapel met gebogen fronton is verwerkt. Op de begane grond was van bij het begin een winkelpui voorzien, met links een deur en rechts de etalage, zonder aparte toegang naar de bovengelegen woonvertrekken. De houten pui is vervangen. De lijstgevel kreeg een bepleisterd en witgeschilderd parement in neoclassicistische stijl. Bekroning met houten kroonlijst op klossen, consoles en met tandfries. De consoles lopen over de gevel door als pilasters die de per twee gekoppelde vensters omlijsten. IJzeren leuning op de bel-etage. Horizontale indeling van de gevel met puilijst en doorlopende onderdorpels; twee friezen met noppen en diamantkoppen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 166.