Café Anselmo

Beschrijving

Café in neoclassicistische stijl op de hoek van Amerikalei en Anselmostraat gebouwd in opdracht van E. Van Weddingen naar een ontwerp door de ingenieur-architect Henri Hertogs uit 1885. Gesloopt omstreeks 1985.

In Antwerpen actief van 1874 tot zijn overlijden in 1899, legde de Henri Hertogs zich zowel toe op het ontwerp van burgerhuizen als industriële constructies en pakhuizen. Het cafépand Van Weddingen is representatief voor zijn privé-architectuur in conventionele neoclassicistische stijl. Voor bedrijfsgebouwen paste hij een neotraditionele baksteenarchitectuur toe.

Afgeschuind hoekgebouw van zeven traveeën, één en twee traveeën, drie bouwlagen hoog onder een zadeldak (bitumen, nok parallel aan de Anselmostraat). Markante hoeksituatie met afgeschuinde punt en over tien traveeën doorlopend balkon met ijzeren leuning; opengewerkt ijzeren hek tussen dit en aanpalend pand aan Amerikalei.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1885#552 en 1885#1485; foto PB#4592.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise