Hoekhuis met Bolivarplaats

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekpand met de Bolivarplaats, dat net zoals een aantal andere panden aan dit plein werd gebouwd in opdracht van investeerder A. Van den Muysenberg. De woning werd in 1897 ontworpen door P. Ryssens-Van Camp, die ook de fraaie neoclassicistische burgerwoning op nummer 215 tekende voor Van den Muysenberg.

Het hoekpand telt drie bouwlagen en twee traveeën, een afgeschuinde hoek en drie traveeën onder pseudomansardedak (leien). Het zeer verzorgde neoclassicistische stucwerk in de lijstgevels getuigt nog van de zorg waarmee dit hoekpand werd uitgewerkt: per verdieping verschillende schijnvoegen en pilasters, lijsten en klassiek hoofdgestel; hoektravee geaccentueerd door balkons. Op de andere hoek van de Amerikalei en de Bolivarplaats stond als tegenhanger een gelijkaardig hoekpand gebouwd in 1877 naar ontwerp van Albert Delrue.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 1635, 1877 # 269 en 1877 # 608.