Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze neoclassicistische burgerwoning valt op door de originele geveluitwerking, die sterk afwijkt van de klassieke gevelordonnantie en –ornamentiek die meestal aangehouden wordt op het Zuid. De woning werd in 1896 ontworpen door P. Ryssens-Van Camp voor A. Van den Muysenberg. Gezien de uitzonderlijke aandacht voor de gevel, gaan we ervan uit dat dit de eigen woning was van Van den Muysenberg, die onder meer met een aantal panden op de Bolivarplaats, als een belangrijk investeerder kan gezien worden op de toen nieuwe verkaveling van het Zuid. Ook het naastgelegen hoekpand op nummer 217 is in zijn opdracht gebouwd naar ontwerp van Ryssens-Van Camp.

De geveltekening in de bouwaanvraag toont een woning van drie bouwlagen onder zadeldak, met een per bouwlaag verschillende indeling. Waar de gelijkvloerse verdieping (nu met gewijzigde winkelpui) met drie rondbogige deur- en vensteropeningen en een parement met imitatievoegen, de klassieke indeling volgt, wordt die op de verdiepingen verlaten. De tweede en derde bouwlaag worden samen in een rondboogveld gevat, gedragen door pilasters met uitgewerkte kapitelen. Wegens de toevoeging van een halve vierde verdieping, is deze rondboog verdwenen. De tweede bouwlaag is getypeerd door een fraaie gevelbrede ijzeren balkonleuning waarop twee getoogde deurvensters uitgeven. De derde bouwlaag heeft één groot opvallend rondboogvenster in geprofileerde omlijsting. Het oorspronkelijke, met zorg uitgetekende en uitgevoerde schrijnwerk, werd vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1896 # 1407.