Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Twee statige neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd circa 1898-1899 voor eigen rekening van aannemer F. Masson. De woning op nummer 209 betrekt hij vanaf 1899 zelf. Ook de eclectische woning op nummer 207 is voor en door Masson gebouwd, in 1904.

De enkelhuizen vallen door hun drie traveeën en drie bouwlagen onder mansarde- of zadeldak binnen de standaardafmetingen van de burgerwoningen op de Amerikalei. De hardstenen bekleding van de begane grond en de ornamentiek en het gele natuurstenen parement voor de verdiepingen, geven de woningen echter een opvallende allure. De centrale travee is telkens geaccentueerd, door een erker of balkon en door een dakvenster met segmentbogig fronton op vrijstaande zuiltjes. Ook het goed bewaarde, fraaie schrijnwerk draagt bij tot de uitstraling van de gevels.