Eclectisch ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

De woningen nummers 201-205 zijn in 1902 ontworpen als eclectisch ensemble door architect G. Matthyssens voor A. Manceau. Het is een aparte combinatie van een hogere centrale woning in eclectische stijl met Moorse invloeden, geflankeerd door twee woningen met sterk gelijkende, eenvoudige neoclassicistische lijstgevels. Het betreft woningen van drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. De plattegronden van de drie woningen volgen het klassieke, 19de-eeuwse enkelhuismodel.

Het felgele bakstenen parement met hoefijzervormige muuropeningen van de centrale woning past uitstekend in de speelse, eclectische stijlenmengeling die het meest zuidelijke stuk van de oneven zijde van de Amerikalei typeert. Gebruik van hardsteen voor de omlijsting van de muuropeningen, voor de plint en de kordons. Het centrale risaliet wordt geaccentueerd door een balkon en een zoldervenster dat door de kroonlijst breekt en oorspronkelijk onder een koepelvormig dak met windvaan was gevat. Souterrain omgevormd tot garage.

De nummers 201 en 205 hebben eenvoudige, sterk gelijkende neoclassicistische lijstgevels met deels bepleisterd, deels met natuursteen afgewerkt parement. De afwerking van de gevels is verzorgd, maar standaard: rechthoekige muuropeningen, kordons, houten kroonlijst, balkons, pilasters, imitatievoegen op begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 1372.