Art-nouveaugetint burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis met art-nouveaulijstgevel, gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect Victor Boelens ter vervanging van een tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde, neoclassicistische woning. Een foto in het stadsarchief toont ons de vernielde huizenrij, met op de voorgrond, met het huisnummer duidelijk zichtbaar, de beschadigde woning. De heropbouw gebeurde in opdracht van François Suys-De Meulenaere, de erfgenaam van Kreps, de overleden eigenaar van de verwoeste woning.

Zowel de gevelordonnantie als de interieurindeling van de woning volgen het klassieke 19de-eeuwse enkelhuismodel. De afwerking van de gevel, met een natuurstenen parement met prachtige art-nouveaubelijning en met talrijke, met zorg uitgewerkte details, geven deze woning haar karakter. De lijstgevel wordt afgelijnd door een houten kroonlijst op slanke modillons. Gevarieerde rondbogige muuropeningen waarin het oorspronkelijke schrijnwerk met gedeeld bovenlicht werd vervangen. De waterlijsten met gekrulde uiteinden, de erker om lang uitlopende consoles en de smeedijzeren leuningen van de borstweringen zijn wel bewaard. Op het plan worden die laatste in een grilliger belijning getekend. De drie keldervensters in het souterrain werden vervangen door een lage garagepoort. Gesigneerd "VICTOR BOELENS ARCHTE" onder de erker.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1921 # 11854 en 1921 # 11955.
  • Stadsarchief Antwerpen, Beeldarchief, FOTO # 15104.