Parochiekerk Sint-Walburgis

Beschrijving

Parochiekerk voltooid in 1936 naar ontwerp van architect Flor Van Reeth, met een bijzonder sobere moderne bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de nieuwe zakelijkheid.

Historiek

Op 23 april 1900 werd er beslist om op het Zuid een nieuwe parochie op te richten, gewijd aan Sint Walburgis. Architect J. Bilmeyer ontwierp de eerste voorlopige kapel, gelegen op de grond tussen Volkstraat 41 en Karel Rogierstraat 12. Deze sobere neoromaanse kerk was in de jaren 1930 aan vernieuwing toe. Pastoor Van Hoeck vroeg architecten Flor Van Reeth en Jan Smits voor een modern ontwerp (1936). Van Hoeck was op de hoogte van de nieuwe liturgische beweging en pleitte voor een eigentijdse en toegankelijke kerk. Architect Flor Van Reeth was in dit oogpunt een goede keuze, aangezien hij stichtend lid was van de Pelgrimbeweging, een vereniging die de katholieke kunsten wilde bevorderen. De nieuwe kerk wordt gepland op de plaats van de oude kerk; de toelating tot bouwen wordt verleend in 1937, aannemer G. Van Rijmenant voert de werken uit; in 1938 was de kerk afgewerkt.

Beschrijving

Monumentale, sobere bakstenen kerk met opvallende toren, ontworpen in modernistische stijl. De kerk is gebouwd tussen de eind-19de- en begin-20ste-eeuwse huizenrijen op een bouwblok dat reikt van de Volkstraat tot de Karel Rogiersstraat, met een strakke, gele bakstenen lijstgevel met natuurstenen reliëfs in beide straten. Het is een kerk met een basilicale opbouw onder laag zadeldak, met koor gericht naar het oosten en westtoren ingebouwd in de gevel aan de Volkstraat. Ten westen, inkompartij met winterkapel en doksaal, met ingebouwde, hoge toren op vierkante plattegrond. Rechthoekig schip met monumentaal cassettenplafond, met smalle zijbeuken onder laag plafond, in het oosten afgewerkt met twee ondiepe transepten en een vijfzijdig koor. De lage aanbouw tegen het koor geeft uit op de Karel Rogierstraat en herbergt onder meer de sacristie.

Grotendeels gesloten voorgevel in de Volkstraat in gele baksteen, met hardstenen plint, lekdrempel en lijst. Drie rechthoekige houten toegangspoorten versierd met beeldhouwwerk van Sint-Walburgis ingewerkt in de deurstijl. Links, de hoger opgaande westtoren met monumentaal uitgewerkt kruis in metselwerk. In de rechtertravee is bovenaan de enige gevelversiering aangebracht, namelijk een natuurstenen basreliëf met de voorstelling van een geknielde engel met lelie, naar ontwerp van Simon Goossens. De gevel naar de Karel Rogierstraat is in een gelijkaardige stijl ontworpen. De gevel is centraal versierd met een kruis in metselwerk, en is links en rechts versierd met een basreliëf van een knielende engel naar ontwerp van Simon Goossens. De toegang tot sacristie en dienstruimtes zitten links, onder een hardstenen lekdrempel en met rechts daarvan een beeld van de patroonheilige.

Meubilair en kunstwerken werden door een aantal bekende interbellumkunstenaars gerealiseerd en bepalen het karakter van de ruimte. Meest opvallend zijn de kleurrijke glasramen en de grote bas-reliëfs. Simon Goossens, de kunstenaar die instond voor de reliëfs in de gevels, bepaalde mee het interieur met het monumentale reliëf van Sint-Walburgis boven het altaar, de kruisweg en de Piëta. De opvallende glasramen werden gerealiseerd door Eugène Yoors (ook lid van de Pelgrimbeweging), Leo Vingerhoets en J. Weygant rond 1938. Beelden werden door E. Jacques gemaakt in de jaren 1950: Onze-Lieve-Vrouw met kind (1954) en een Christusbeeld (1956). Een Mariabeeld dat mee kwam uit de oude kerk werd rond 1906 gemaakt door F. Deckers. Het orgel werd gerealiseerd in 1940 door G. D’Hondt, en afgewerkt met een orgelfront door Van Averbeke rond 1957. Rie Haan ontwierp het hoofd- en Maria-altaar en het triomfkruis (1938).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 124, 18 # 7813.
  • DE MULDER R. (ed.) 1999: 100 jaar St.- Walburgisparochie (1899-1999), Deinze.