Winkelhuis In 't zicht der Schelde

Beschrijving

Het winkelhuis "In 't zicht der Schelde" werd in 1881 ontworpen door architect Ferdinand Hompus in opdracht van J.B. Kets. Het ontwerp werd in 1884 gepubliceerd in L’Emulation, het tijdschrift van de Société Centrale d’Architecture de Belgique, wat op een grote appreciatie van de toenmalige architectuurwereld wijst.

De woning is opgetrokken in een zuivere, fantasierijke neo-Vlaamserenaissance-stijl, waarmee de architect beantwoordt aan de verwachtingen van de S.A. du Sud d’Anvers, die deze bouwstijl verkoos boven de gestandaardiseerde neoclassicistische ontwerpen. De bouwheren en architecten die kavels kochten op de nabij gelegen Vlaamse- en Waalsekaai, werden gestimuleerd om deze bouwstijl te volgen, wat heeft geleid tot een aantal levendige ensembles rond de Zuiderdokken, gebouwd eind jaren 1870. Hompus volgde in 1880 deze trend.

De rijwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak. Overeenkomstig de bouwstijl, is gekozen voor een rood bakstenen parement, met gebruik van natuursteen voor negkettingen, vensterkozijnen, speklagen, sluitstenen en ornamentiek. Typisch zijn ook de smeedijzeren ankers. Het brede vensterrisaliet wordt beëindigd door een Vredeman de Vries-geveltop: tuitgevel met schouderstukken, topstuk en overhoekse fioel, typerende hoekstenen, speklagen, druiplijsten en sierankers. Net zoals de woningen op de Vlaamse- en Waalsekaai is er een winkel op de begane grond ondergebracht, voorzien van een zeer fraai uitgewerkte houten winkelpui: rechthoekig winkelraam waarvan rechts ingangsdeur met gesculpteerd middenkalf; renaissancedecoratie op de penanten. In de bovengevel natuurstenen vensterkozijnen. De deurtravee is zeer verzorgd uitgewerkt, met een rechthoekige voordeur onder zwaar versierd fronton, op de bel-etage, houten erker op kraagstuk afgesloten met lessenaarsdak; de hoekstijlen zijn versierd met wortelmotieven.

• L'Emulation, 1884, IX, platen 46-47.