Brouwerij Van Tilt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Van Tilt

Beschrijving

Dit monumentale ensemble van twee enkelhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl werd in 1880 ontworpen door bouwmeester Charles Dens als huis met opslagplaats en winkel voor de mademoiselles Van Tilt uit Leuven, "Factory in bieren". Boven de toegangspoort staat in de cartouche nog het vervaagde opschrift te lezen "Brouwery Van Tilt Gezusters te Leuven". Bouwmeester Dens ontwierp op het Zuid een aantal opmerkelijke, beeldbepalende panden, zoals het ensemble op de hoek van de Waalsekaai en de Wapenstraat en een reeks modelwoningen in de De Vrièrestraat. Het complex is opgetrokken in een zuivere neo-Vlaamserenaissance-stijl, waarmee de architect beantwoordt aan de verwachtingen van de S.A. du Sud d’Anvers, die deze bouwstijl verkoos boven de gestandaardiseerde neoclassicistische ontwerpen. De bouwheren en architecten die kavels kochten op de nabij gelegen Vlaamse- en Waalsekaai, werden gestimuleerd om deze bouwstijl te volgen, wat heeft geleid tot een aantal levendige ensembles rond de Zuiderdokken, gebouwd eind jaren 1870. Dens gaf gehoor aan deze trend, ook voor dit pand in de Scheldestraat.

De voorbouw aan straatkant is een baksteenbouw van in totaal vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met straat). De lijstgevel is doorbroken door dakvensters in bewerkte omlijsting met trap- en halsgevel. Overeenkomstig de bouwstijl, een rood bakstenen parement op hardstenen plint, met gebruik van natuursteen voor speklagen, omlijsting van de muuropeningen, steigergaten, balkon. 1880 gedateerd in gevelsteen onder het rechter dakvenster. Rechthoekige vensters in omlopende omlijsting van natuursteen met smalle, onderling verbonden onderdorpels en latei met druiplijst op consooltjes. Nummer 31 met brede korfboogpoort onder druiplijst, nummer 33 met rechthoekige deur met tussendorpel op consooltjes en druiplijst. Achteraan aansluitend, een magazijn onder zadeldak, met nok haaks op de straat, dat het volledige perceel beslaat.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1880#638.