Twee meergezinswoningen met werkhuis

Beschrijving

Deze twee neoclassicistische woningen met werkhuis werden rond 1903 gebouwd naar een ontwerp van Alphonse Pauwels voor rekening van L. Hiketick. De twee woningen kregen een zeer eenvoudige, gestandaardiseerde opbouw en afwerking: drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met houten kroonlijst op klossen, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen. Op de begane grond, was er oorspronkelijk enkel bij de linker woning een rechthoekige poortdoorgang naar het achterliggende werkhuis; later werd een gelijkaardige poort in het rechter pand ingebracht. Schrijnwerk werd vernieuwd. Typerend voor de buurt rond de Zuiderdokken is deze combinatie van opslagplaatsen of werkhuizen op de begane grond en appartementen op de verdiepingen.

Het achterliggende werkhuis heeft twee raekemdaken op houten spanten; interessante uit twee I-balken samengestelde ijzeren ligger, drievoudig gewapend door middel van steunstukken en spanstangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1538.