Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Breed neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, gebouwd rond 1902 als eigen woning voor F. Wagemans. Met de vier traveeën is deze woning breder dan de meeste burger- en meergezinswoningen op het Zuid, die doorgaans drie traveeën tellen. In 1905 laat Wagemans op nummer 24 een tweede woning bouwen.

Statige woning met een verzorgde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een asymmetrische, maar evenwichtige gevelindeling. Voornamelijk horizontaal gemarkeerd door doorlopende dorpels, kordons en balustrades boven de kroonlijst. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met bewerkte sleutels en gevat tussen pilasters; deurvensters bij het centrale balkon en vensteropeningen in de linker travee bekroond door entablement.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 941.