Burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis met natuurstenen lijstgevel, gebouwd rond 1913 voor rekening van Constant Driessens die voor het ontwerp bouwmeester-aannemer Petrus Jan Crisveldt koos.

Het is een rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder laag zadeldak, met een wit natuurstenen parement met neoclassicistische afwerking: kroonlijst op klossen, hardstenen sokkel, regelmatig geplaatste segmentbogige muuropeningen met waterlijsten op consoles en boven in omlijsting met sluitsteen. Opvallend is de lage benedenverdieping met segmentbogige deur- en vensteropeningen. Op deze als sokkel uitgewerkte, en volledig met hardstenen parement afgewerkte bouwlaag, werden een bureel en dienstruimtes als voor- en achterkeuken ondergebracht. Horizontale gevelgeleding door middel van de brede puilijst, de kordons en de kroonlijst op klossen en gekoppelde consoles. De centrale travee is geaccentueerd door twee balkons.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3397.