Eenheidsbebouwing van neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van drie neoclassicistische burgerhuizen, gebouwd rond 1903 voor rekening van François Clerckx, handelaar in bloem, gedroogd fruit en kruiden.

Enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels; nr. 8 met aangepaste benedenverdieping (garage). Verhoogde begane grond, verlevendigd met schijnbossage, als hanenkam boven de vensters; hoge arduinen sokkel waarin getoogde keldervensters; tweede en derde bouwlaag verticaal gemarkeerd door erkers, balkons en frontons, driehoekig in zijtravee gebogen in middentravee. Rechthoekige vensters meestal voorzien van geriemde lijstjes, doorlopende dorpels en balustrades. De boven de risalieten omgetrokken kroonlijst op klossen en tandlijst is centraal verhoogd door een driehoekig fronton, bekroond door een siervaas; fries met decoratieve bas-reliëfs.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1479.