Koffiebranderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koffiebranderij

Beschrijving

De De Burburestraat was gezien de ligging vlakbij de Zuiderdokken een uitgelezen straat voor de vestiging van nijverheden. In 1907-1909 vestigde de "N.V. Nederlandsche Koffiebranderijen H.E. Van Ysendijck" zich op nummers 6-8. In 1907 ontwierp J.L. Hasse een gebouw voor een koffie- en cichoreibranderij, kantoren, magazijnen en een standplaats voor "autovrachtwagens"”. In de jaren 1920 werd de fabriek uitgebreid en verbouwd naar ontwerp van architect J. de Lange: in 1922 dient hij een bouwaanvraag in voor een schoorsteen, circa 1923 wordt een tweede en derde verdieping op de fabriek gebouwd, rond 1924 volgen gevel- en binnenveranderingen. Eind jaren 1990 wordt het pand verbouwd tot kantoorgebouw met winkelgelijkvloers.

Groot pand van vijf bouwlagen en vijf traveeën in rode baksteenbouw. De voorgevel is horizontaal gemarkeerd door doorlopende onderdorpels en door de vroegere gevelbekroning boven de derde bouwlaag. De smalle centrale deurtravee is net als de twee uiterste poorttraveeën licht risaliterend uitgewerkt. Op de eerste twee bouwlagen, brede rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken met rozetvormige bevestigingsbouten, waarboven ontlastingsbogen. De oorspronkelijke bovenverdieping, en de circa 1923 toegevoegde bovenverdiepingen kregen per travee twee smalle rechthoekige vensteropeningen.

Het interieur werd in de jaren 1970 geïnventariseerd: delen uit 1909 opgebouwd uit vlakke betonvloeren, door afronding uitlopend in betonbalken, rustend op gietijzeren kolommen met oplegging op aangegoten driehoekige steunstukken. Toegevoegde bouwlagen opgetrokken met vlakke betonvloeren op betonnen moer- en kinderbalken, rustend op betonnen kolommen; wapening volgens het Hennebique-systeem. Raekemdaken met verticale beglazing; metalen vakwerkspant op betonnen kapbalk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 554, 25 # 36593, 1922 # 13418, 1923 # 14932, 1924 # 19643.