Eclectische herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische herberg

Beschrijving

Eclectische meergezinswoning met handelsgelijkvloers, ontworpen in 1903 door bouwmeester Basile Staes (Hamme) voor Ed. Kennes-de Winter als "huis dienende voor herberg". Het gebouw herinnert aan de oorspronkelijke functie van de Bolivarplaats als stationsplein voor het Zuidstation, met de talrijke horecagelegenheden die dit aantrok. De meeste investeerders kozen voor een hoekperceel voor de bouw van hun horecapand. Dit café werd echter gebouwd op een gewoon rijperceel, en probeerde met een opvallende, kleurrijke gevel klanten te lokken.

Baksteenbouw van vier traveeën en vier bouwlagen onder leien mansardedak met twee oeils-de-boeuf, oorspronkelijk voorzien van een topmotief. Lijstgevel centraal doorbroken door getrapte geveltop van het middenrisaliet; parement in rode baksteen met neo-Vlaamse renaissance-ornamentiek in gele baksteen (lisenen van middenrisaliet, rollaag boven vensters) en hardsteen (rolwerkcartouches, waaiervormige boogvelden, wortelmotieven, bolornamenten). In de rolwerkcartouches tussen eerste en tweede verdieping werd het jaartal gesculpteerd: "JAAR 1903". Rechthoekige en rondbogige vensteropeningen met versierde borstweringen en geblokte ontlastingsbogen. Het gelijkvloers, voorzien voor café, had oorspronkelijk een fraaie centrale winkelpui gevat in een breed boogveld tussen pilasters; deze werd verwijderd. Links en rechts geflankeerd door rechthoekige deuren naar café (links) en appartementen (rechts), waarvan de ronde bovenlichten met driehoekig fronton bewaard bleven.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 492.