Eclectisch hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Huizenrij Beeldhouwersstraat

Beschrijving

Eclectisch hoekhuis met opvallende bakstenen gevels in de Beeldhouwers- en de Admiraal de Boisotstraat. Het burgerhuis wordt gebouwd circa 1903 voor rekening van F. Kielbaey. Deze persoon diende in 1896 en 1899 al twee bouwaanvragen in voor een café-restaurant en een huis op de hoek met de Allewaertstraat.

Enkelhuis in baksteenbouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak. De geveltekening van de bouwaanvraag toont een woning van vier bouwlagen; bij realisatie werd de tweede bouwlaag er tussenuit gelaten. De lage gelijkvloerse verdieping met hardstenen plint is uitgewerkt als sokkel en herbergt volgens de bouwaanvraag een wachtkamer, keuken en wasplaats. De rechthoekige deur- en vensteropeningen hebben art-nouveautraliewerk. De voorgevel is een bakstenen lijstgevel met rode pilasters tegen een gele achtergrond, met decoratieve velden in imitatienatuursteen. Verticale gevelmarkering door de verdiepte rondboognissen tussen pilasters, waarin een getoogd venster op de eerste en twee gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping. Het opvallendste element is de rijke versiering in het muurveld onder de eenvoudige kroonlijst, met onder meer vazen, palmtakken en een medaillon met jaartal "1903". Zijgevel in de Admiraal de Boisotstraat met verzorgd donkerrood baksteenparement, waarin de aflijning van twee schoorstenen en gele bakstenen bogen voor een speels effect zorgen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 400.