Architectenwoning Henri Smits

Beschrijving

Burgerhuis in neotraditionele stijl, als eigen woning gebouwd door de architect Henri Smits, naar een ontwerp uit 1897. Het rechter gedeelte van de pui, oorspronkelijk een inrijpoort naar het achterliggende atelier, werd in 1907-1908 door Smits zelf verbouwd.

De eigen woning, een vrij getrouwe interpretatie van een Antwerpse, traditionele koopmanswoning in bak- en zandsteenbouw uit de tweede helft van de 16de eeuw, behoort tot het rijpe oeuvre van Henri Smits. Na zijn debuut eind jaren 1870, ontplooide de architect een succesvolle loopbaan, die vroegtijdig werd beëindigd door zijn overlijden in 1914. Smits realiseerde een groot aantal nieuwbouwprojecten in Antwerpen, zowel voor residentiële als bedrijfsarchitectuur. Van meet af aan paste de architect in zijn ontwerpen simultaan zowel de conventionele neoclassicistische en later de beaux-artsstijl toe, als het meer pittoreske neotraditionele idioom waarvan zijn woning aan de Wapper als meest representatieve voorbeeld geldt.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat de rijwoning met dubbelhuisopstand twee bouwlagen onder een complex zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), met getrapte aandaken op schouderstukken en afgesnuite dakkapellen. Het gevelfront bekroond door een getrapte geveltop en dakvenster, heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Van witte natuursteen is gebruik gemaakt voor de geprofileerde sokkel, speklagen, waterlijsten, hoekkettingen, kozijnen, negblokken, sluit- en dekstenen. Begane grond en bovenverdieping beantwoorden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van kruiskozijnen met geprofileerde negblokken, een ontlastingsboog en sluitsteen; rechthoekige deur met middenkalf en gedeeld bovenlicht in de derde travee. Het oorspronkelijke kloosterkozijn en de spitsboogpoort met waterlijst van de twee rechter traveeën van de begane grond, werden vervangen door een dubbel kruiskozijn, een kelderluik en een rechthoekige deur met bovenlicht. Gemarkeerd door een omlopende waterlijst, wordt de tweeledige geveltop van negen treden met overhoeks topstuk geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, waarboven een luik en een balkgat. Het dakvenster van drie treden met schouderstukken en overhoeks topstuk, heeft een rechthoekig laadvenster en een balkgat. Fraaie bewerkte houten inkomdeuren met smeedijzeren beslag.

Eveneens opgetrokken uit bak- en natuursteen, zijn de getrapte achtergevel en de L-vormige achterbouw met arcade en zijtrapgevel, die in de oksel wordt gemarkeerd door een polygonale traptoren met leien spits.