Symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in Louis-Philippestijl

Historiek

Symmetrisch geheel gevormd door drie burgerhuizen in Louis-Philippestijl, te dateren omstreeks 1855. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, ontwerper noch aannemer zijn gekend. De bouwheer is wellicht de jeneverstoker en diamantair François Meeùs-Trachez, die al in 1860 het linker pand palend aan zijn hotel op de Meir liet verbouwen. Oorspronkelijk maakten de gronden ook deel uit van dit perceel.

François Meeùs (Antwerpen, 1813-Antwerpen, 1897) was een zoon van de distilleerder Jean Meeùs-Adriaensens (Antwerpen, 1784-1849), die omstreeks 1815 de stokerij Het Anker, opklimmend tot 1753, van zijn schoonvader had overgenomen. Hij huwde in 1836 met Thérèse Trachez (1811-1866), met wie hij twee dochters kreeg geboren in 1837 en 1842. In 1840 verliet Meeùs-Trachez de familiale stokerij, om de zowat 80 jaar oude Distillerie Bollinckx-Verbert aan de IJzerenwaag over te nemen, waaraan hij een rijstpellerij toevoegde. Omstreeks 1850 verplaatste hij zijn activiteiten naar de lucratieve diamanthandel.

Architectuur

Het hogere middenpand van zeven traveeën en de flankerende panden van elk drie traveeën, omvatten drie bouwlagen onder schild- en zadeldaken (pannen). Het bepleisterde en beschilderde gevelfront rust op een grotendeels verbouwde pui. Het middenpand onderscheidt zich door een bredere en meer uitgewerkte middentravee, wijzend op de oorspronkelijke dubbelhuisopstand. Deze wordt op de tweede verdieping gemarkeerd door een vensteromlijsting zoals op de eerste verdieping, en een balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering. Op de begane grond resterende twee rechter traveeën met schijnvoegen en rechthoekige vensters, oorspronkelijk op doorlopende lekdrempels. De overige traveeën werden in 1927 voor het eerst verbouwd tot winkelpui, toen nog met behoud van de koetspoort tussen pilasters. De eerste verdieping onderscheidt zich door hoge, rechthoekige deurvensters (ingekort in de vijf linker traveeën), gevat in geriemde omlijstingen met een schelp tussen voluten als fronton, oorspronkelijk vanaf de geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren en neuten op de lagere tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met diamantkoppanelen in de fries en een houten kroonlijst op klossen en voluutconsoles, vormt de gevelbeëindiging.

Beide zijpanden vertonen een gelijkaardige opstand, vrij intact bewaard in het rechter pand, maar vereenvoudigd in het linker pand. Rondboogpoort en rechthoekige vensters op de begane grond, die wordt geritmeerd door ingediepte pilasters met schelp (verbouwd in het linker pand). Op de eerste verdieping, deurvensters in geriemde omlijsting met oren vanaf de puilijst. De middentravee wordt gemarkeerd door een rankwerkfronton en een balkon met voluutconsoles en gietijzeren borstwering (verwijderd in het linker pand). Op de lagere tweede verdieping, rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en neuten, en in de middenas een lekdrempel op consoles. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#149 en 1927#28513.