Koetshuis van Hotel Geelhand

Beschrijving

Voormalig koetshuis van het hotel Geelhand op de hoek van Meir en Wapper, dat in 1779 werd opgetrokken door Jean-Baptiste Geelhand. In opdracht van Jacques Charles Louis Joseph de Pret Roose de Calesberg, bracht de architect Joseph Schadde in 1853 de centrale koetspoort en extra vensters aan, en in 1854 een dakkapel. Het interieur en de pui werden aangepast door de Lloyds & National Provincial Foreign Bank Limited, naar een ontwerp door de architect Joseph Hertogs uit 1926.

Het langgerekte gebouw met een gevelbreedte van twaalf traveeën, omvat twee bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel wordt horizontaal geleed door de plint en puilijst uit blauwe hardsteen. In de vijfde en zesde travee, rondboogpoort gevat in een hardstenen omlijsting met geprofileerd, kwarthol beloop, neuten, imposten, sluitsteen en gestrekte waterlijst. De rechthoekige vensters van de begane grond werden in 1926 per twee opengebroken tot winkelramen. Register van rechthoekige bovenvensters in hardstenen omlijsting met oren. Een klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; de houten dakkapel met driehoekig fronton uit 1854 in de voorlaatste travee, is recent verwijderd.