Suikerraffinaderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Suikerraffinaderij

Beschrijving

Traditioneel complex dat opklimt tot het derde kwart van de 16de eeuw, met een rococopoort uit de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in opdracht van Jean Gevers in 1845.

Het langgerekte gebouw met een gevelbreedte van twaalf traveeën omvat drie bouwlagen in verkleinende ordonnantie, de linker helft onder een zadeldak, de rechter helft onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit zandsteen in de twee linker traveeën, en rood baksteenmetselwerk met zandstenen negblokken in de overige tien traveeën, op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Bij de aanpassing in 1845 werden de lekdrempels en kroonlijst toegevoegd. Registers van rechthoekige vensters, haast vierkant op de tweede verdieping, met kwartholle negblokken, een hardstenen latei en lekdrempel; gebogen traliehekken op de begane grond. De middenas wordt gemarkeerd door een hardstenen spiegelboogpoort in rococostijl uit de tweede helft van de 18de eeuw. Geprofileerd, kwarthol beloop met casementen, neuten, imposten, rocailles als sluitsteen en in de zwikken, onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden; houten vleugeldeur met rocaillemotief in de makelaar van het bovenlicht. Eenhouten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Garagepoort uit de 20ste eeuw in de laatste twee traveeën.

Binnenplaats met achter- en zuidgevels van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Verankerde bak- en zandsteenbouw met rechthoekige vensters. Links zandstenen poortomlijsting, vleugeldeur met spiegelboogvormig snijraam. Aan de zuidzijde, zandstenen sokkel waarop het jaartal 1571. De westzijde van de binnenplaats wordt afgesloten door de achtergevels van Korte Brilstraat nummer 1-5.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo