Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl

Beschrijving

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1860 gebouwd in opdracht van de tabakshandelaar Charles Gilliot. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Het linker pand (nummer 6) is vandaag gecementeerd, met verlies van het stucdecor. Geleed door de puilijst, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas die wordt gemarkeerd door een balkon met voluutconsoles en doorgetrokken, ijzeren borstwering; in nummer 6 is het balkon verwijderd, in nummer 4 zijn de borstweringen vernieuwd. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van achtereenvolgens getoogde en rechthoekige deur- en vensteropeningen in vlakke omlijsting. De tweede verdieping wordt geaccentueerd door een frontons van voluten met een leeuwenkop, en typische onderdorpels met ingekerfde ranken en rozetten. Klassiek hoofdgestel, de fries versierd met casementen en rozetten, oorspronkelijk onder een versierde kroonlijst met tandlijst (vernieuwd). Bewaarde houten inkomdeuren, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.