Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1844 gebouwd in opdracht van de heer heer Matthyssens.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterd en beschilderd lijstgevel en plint, met schijnvoegen uitstralend boven de muuropeningen van de begane grond. Geleed door de puilijst beantwoordt de opstand aan een regelmatig compositieschema in verkleinende ordonnantie. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met individuele lekdrempels op begane grond en tweede verdieping. De eerste verdieping onderscheidt zich als bel-etage door rondboogvensters vanaf de puilijst, met geprofileerde waterlijsten op doorgetrokken imposten, en fraaie ijzeren borstweringen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1844#344.