Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Theodoor van Rijswijckplaats en Nationalestraat, voor eigen rekening opgetrokken door de architect Hendrik Krekel, naar een ontwerp uit 1887. Gesloopt voor de bouw van een kantoor- en handelspand omstreeks 1997.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Afgeschuind hoekgebouw van vijf traveeën en vier bouwlagen een onder zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de eerste twee verdiepingen, rustte oorspronkelijk op een klassieke winkelpui met geaccentueerd hoekportaal, en een privé-inkom in de eerste travee. Horizontaal geleed door cordons, legt de compositie de klemtoon op de hoekpartij in de drie rechter traveeën, die zich onderscheidt door een rijker decor. Registers van rechthoekige bovenvensters, op de eerste verdieping opgevat als aediculavensters met Ionische zuilen, een balkon of bewerkte borstwering, een entablement en een gebroken gebogen of driehoekig fronton. De vensters van de tweede verdieping zijn gevat in een entablement op Korinthische pilasters met een driehoekig fronton in de middenas; waterlijsten op de tweede verdieping. In de twee linker traveeën is het decor beperkt tot geriemde vensteromlijstingen en onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, tegelpanelen in de fries en een vernieuwde kroonlijst, geschraagd door consoles in de hoekpartij, vormt de gevelbeëindiging; in het gevelontwerp bekroont een dakkapel met klauwstukken en driehoekig fronton de hoektravee. Verbouwde pui.