Kantoorgebouw Noord Natie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kantoorgebouw Noord Natie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadswaag

Beschrijving

Kantoorgebouw met gekoppelde, neotraditionele trapgevels op de hoek van Stadswaag, Hoornstraat en Lansstraat, in twee fasen opgetrokken door de Noord Natie. Als eerste kwam het rechter pand (nummer 6) tot stand naar een ontwerp door Jan De Vroey uit 1931, na afbraak van een traditioneel breedhuis met getrapte dakkapel dat minstens opklom tot de 17de eeuw. Gelijktijdig reconstrueerde de architect ook de bestaande trapgevels van de aanpalende gebouwen van de Noord Natie. De panden werden later geïncorporeerd in een nieuwbouwkantoor met een vierde trapgevel (nummer 5) naar een ontwerp door de architect Jos Bogaerts uit 1960. Het hoekperceel werd tot dan ingenomen door een eclectisch burgerhuis, gebouwd in opdracht van de weduwe Peutermans, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1893.

De gebouwen van de Noord Natie behoren tot het late oeuvre van Jan De Vroey, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start was gegaan. Hij realiseerde kort vóór de Eerste Wereldoorlog de neogotische Sint-Hubertuskerk in Berchem. Waar hij in de residentiële architectuur uit zijn beginjaren zowel het conventionele neoclassicisme, het eclecticisme als de art nouveau beoefende, laveerde De Vroey tijdens het interbellum tussen de beaux-artsstijl en een behoudende art deco. De architect, van wie slechts enkele restauratieprojecten bekend zijn, bleef actief tot zijn overlijden in 1935, en werd opgevolgd door zijn zoon Léon.

Nagenoeg identieke trapgevels van acht treden met overhoeks topstuk, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). In het gevelontwerp van het rechter pand vormen jaarankers het bouwjaar 1931, maar tijdens de uitvoering werd gekozen voor de fictieve datering 1631. Parement uit bak- en natuursteen met speklagen, kwartholle negblokken en een geprofileerde plint in het rechter pand. Rechthoekige muuropeningen op de begane grond, register van kruiskozijnen met druiplijsten op de bovenverdieping. In de tweeledige geveltoppen, drielichten met een centraal rondboogluik, waarboven een rechthoekig venstertje. Kantoorgebouw met afgeschuinde hoek en een eenvoudige, regelmatig geordonneerde opstand in bak- en natuursteen aan Hoornstraat en Lansstraat, in totaal twintig traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder een zadeldak.