Traditioneel breedhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel breedhuis

Beschrijving

Traditioneel breedhuis van zes traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, dat opklimt de tweede helft van de 16de tot de eerste helft van de 17de eeuw. Het betreft in oorsprong een samenstel van twee gekoppelde panden, respectievelijk een dubbelhuis van vier en een enkelhuis van twee traveeën. Graaf Stanislas Le Grelle (Antwerpen, 1827-Antwerpen, 1908) liet in 1873 de benedenvensters van het linker pand aanpassen en in 1890 door de architect Eugène Dieltiëns deze van het rechter pand. De bouwheer was verbonden aan de privé-bank Banque Joseph-J. Le Grelle, gevestigd op de hoek van Sleutelstraat en Kammenstraat. Het zadeldak werd in de 20ste eeuw vervangen door een derde bouwlaag onder een plat dak.

Lijstgevel in bak- en zandsteenbouw met speklagen, voorzien van smeedijzeren muurankers. De eerste twee bouwlagen werden bij een recente restauratie gedecapeerd en hersteld, met vernieuwing van de vensteromlijstingen op de begane grond. Behouden rechthoekige deur met kwartholle negblokken, een middenkalf op kraagstenen en een bolkozijn met druiplijst als bovenlicht; garagepoort met behouden kwartholle negblokken van de vroegere vensters. Rechthoekige bovenvensters, aangepaste kruiskozijnen met kwartholle negblokken en vernieuwde hardstenen dorpels.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1873#11 en 1890#1000.