Geboortehuis Henri Leys

Beschrijving

Rijhuis met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw, met toevoeging van een tweede verdieping. Deze werd in 1875 hoger opgetrokken en uitgebreid met een derde verdieping door de timmerman C. Van Loon, die in 1874 de begane grond al had verbouwd tot winkelpui. De meest recente verbouwing en verhoging dateert uit de jaren 1990. Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat het gebouw vier bouwlagen en twee terugwijkende dakverdiepingen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verbouwde pui en registers van rechthoekige bovenvensters op lekdrempels. Op de eerste verdieping geven muurankers en smalle penanten de oude kern aan; smeedijzeren borstweringen uit de eerste helft van de 19de eeuw.

In deze woning werd op 18 februari 1815 de kunstschilder baron Henri Leys geboren. Zijn vader was de drukker, lithograaf en uitgever van devotieprenten Hendrik Jozef Martinus Leys, die in 1805 was gehuwd met Maria Theresia Craen. Leys, een leerling van Mathieu Ignace van Bree en Ferdinand de Braekeleer, verwierf een grote faam als schilder van historische taferelen en portretten. Onder invloed van de Vlaamse Primitieven en de Duitse renaissanceschilders Albrecht Dürer en Hans Holbein de Jonge, ontwikkelde hij een typische, lineaire stijl waarin historische geloofwaardigheid en psychologische waarachtigheid samenvielen. Tot zijn belangrijkste werken behoren de reeksen schilderingen in het Antwerpse Stadhuis, met zorgvuldig gedocumenteerde voorstellingen van historische gebeurtenissen en taferelen uit het alledaagse leven in het Antwerpen van de 16de eeuw. Meermaals internationaal bekroond op Wereldtentoonstellingen, werd Leys in 1862 in de adelstand verheven.

Op de borstwering van derde verdieping een gevelplaat met het opschrift: "Geboortehuis van / Hendrik Leys / kunstschilder / 1815-1869".

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1874#1106 en 1875#139.