Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Sint-Jacobsmarkt en Lange Sint-Annastraat, gebouwd in opdracht van de heer H.E. Van Camp-Janssens, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1890.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl zoals dit. In de nabije Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Met een gevelbreedte van vijf traveeën omvat het afgeronde hoekhuis drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen in de drie rechter traveeën, vandaag gecementeerd, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de hoektravee. Deze wordt gemarkeerd door het winkelportaal tussen bewerkte pilasters, en op de eerste verdieping door een entablement en een balkon met gietijzeren borstwering, beide op voluutconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, oorspronkelijk in geriemde omlijsting, deels met diamantkopsleutels op de eerste verdieping. Van het klassieke hoofdgestel rest de gekorniste kroonlijst op klossen. De huidige houten dakvensters met gestrekte waterlijst, vervangen de oorspronkelijke oeils-de-boeuf en de dakkapel met driehoekig fronton van de hoektravee.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo