erfgoedobject

Brugwachterswoning

bouwkundig element
ID
61134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61134

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brugwachterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brugwachterswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Brughuizen, heden onder meer museum. Voormalige woningen van de brugwachters van de nieuwe brug over het tweede kanaaltracé, gebouwd door de Belgische staat in 1910 door de lokale aannemer Victor Gouwy, vermoedelijk naar ontwerp van de Brusselse architect Josse Van Kriekinge, die voor het ministerie van Openbare Werken in 1910 het nieuwe tolkantoor op de grens met Nederland realiseerde met dezelfde aannemer.

Vrijstaande, kleurrijke neotraditionele bak- en zandstenen constructie met twee bouwlagen met verspringende volumes, onder leien schild- en zadeldaken, afgewerkt met trapgevels. Getrapte dakvensters en typische houten dakkapelletjes onder hoge naaldspitsen, identiek aan deze op het tolkantoorgebouw. Sterk horizontaal gelede gevels met speklagen en registers van rechthoekige vensters met bolkozijn bovenlicht en geblokte ontlastingsboogjes op de begane grond en korfboogvensters op de bovenverdieping. Inkomportaal onder brede geblokte korfboog in de zuid-westhoek. Eenvoudig, deels aangepast interieur.

  • Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Cel Monumenten en Landschappen, archief, beschermingsdossier Tolkantoor.

Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brugwachterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61134 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.