Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken, ingehuldigd in 1921, bestaande uit een bronzen beeld van een staande soldaat met vlag en lauwerkrans, volgens een opschrift op de sokkel ontworpen door "L. Willems, beeldhouwer, Selzate" en uitgevoerd door de "Fonderie Verbyst, Bruxelles".

Het hoge vierkante arduinen voetstuk op een cirkelvormige sokkel met vier treden, vermeldt de namen van de gesneuvelde helden van de oorlog 1914-1918. Drie toegevoegde platen vermelden de slachtoffers van 1940-1945. Het oorspronkelijk plantsoen omgeven door een ijzeren hekwerk verdween in 1948.

• Broeder Leopold 1967-1968: Zelzaatse figuren: Louis Willems (boetseerder), St. Laurensklok, XL.2, 37-59.
  • VERVERS D. 1994: Zelzate in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 69.

Auteurs: Bogaert, Chris