erfgoedobject

Notariswoning

bouwkundig element
ID
61130
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61130

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige notariswoning met omringende beboomde tuin, van de straat afgesloten door een betonnen omheiningsmuur doorbroken door verschillende fraaie ijzeren hekken. Volgens literatuur en het kadasterarchief gebouwd in 1856-58 door notaris H. Willems, van 1861-72 en 1879-90 burgemeester van Zelzate. Sinds 1919 gesplitst in twee woningen en in 1925 als twee afzonderlijke eigendommen verkocht.

Achterin gelegen neoclassicistisch herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, heden met gecementeerde gevel op een plint van hardsteenplaten en twee toegangsdeuren, respectievelijk in de derde en vijfde travee. Sterk horizontaal gemarkeerde voorgevel door de arduinen cordonlijsten, geprofileerde pui- en daklijst en de houten kroonlijst op klossen. De zijrisalieten worden heden afgelijnd door vlakke pilasters. Rechthoekige vensters met T-ramen en heden drielicht in plaats van twee vroegere vensters in de middentravee. Rechthoekige deuren in vlakke omlijsting op neuten, met imposten en hoofdgestel.


Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Notariswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/61130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.