Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Beschrijving

Sint-Antonius van Paduakerk, ingeplant op een rechthoekig perceel tussen twee straten in de nabijheid van het Kanaal Gent – Terneuzen en de vroegere spoorweg. Hulpkerk voor de gehuchten Debbautshoek en de Katte, opgericht op initiatief van pastoor Palms. Parochie officieel erkend op 13 december 1933. Kerk gebouwd naar ontwerp van de Antwerpse architect Jaak Alfons Van der Gucht, en onder leiding van de gebroeders Lefebure. Eerstesteenlegging op 3 juli 1932. Inwijding op 9 april 1933 door bisschop Coppieters.

Georiënteerde eenbeukige transeptloze kerk van zes traveeën met ter hoogte van de derde en vierde travee kleine uitsprongen onder plat dak voor de ingebouwde biechtstoelen, ten zuiden aan koor aangebouwde sacristie onder zadeldak, ten noorden aangebouwde nutsruimte. Sobere baksteenbouw onder zadeldak (pannen) met dakoverstek rustend op houten gesculpteerde consoles. Aan de westgevel, vooruitspringend rechthoekig portaal onder plat dak met rondboogdeur en op de zuidwest hoek ingebouwde rechthoekige toren met op de twee gevels langgerekte ramen en met open galmverdieping onder schilddak (pannen) met ijzeren torenkruis. Westgevel verlicht door vijflicht met rechthoekige ramen in getrapt schema. Zijgevels verlicht door hoge en smalle tweelichten. Vlak afgesloten koor met rechthoekig drielicht.

Sober onbeschilderd interieur met open dakgebint steunend op lisenen. Beschermd orgel bij Koninklijk Besluit van 4 maart 1980, naar verluidt gedateerd op de E-pijp van het front 1839 en afkomstig van het klooster.

• BROEDER LEOPOLD 1963-1964: Debbautshoek, St. Laurensklok 36.4, 42-74.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen