Woning Nagels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Nagels

Beschrijving

Tot de opdrachten van 1958 behoort ook de woning Nagels, een eengezinswoning in halfopen bebouwing aan de Drabstraat in Mortsel. Naast het gebruikelijke programma met woonkamer, keuken, twee slaapkamers en een badkamer, omvat deze bel-etagewoning een apart toegankelijke bedrijfsruimte en een garage op de benedenverdieping. De bouw gaat in juli 1958 van start en wordt in de loop van 1959 voltooid. Het bouwterrein maakt deel uit van de verkaveling van Schans 5, een onderdeel van de zogenaamde Veiligheidsomwalling uit 1906-1907, opgebouwd ter versterking van de Brialmontforten. Op het achterliggende perceel met de restanten van dit vroegere vestingwerk, ontwerpt Braem ook een garageloods voor vrachtwagens, een zuiver utilitaire bakstenen constructie onder een stalen vakwerkspant, die samen met de woning wordt opgetrokken.

De woning Nagels wordt ontworpen als een orthogonaal volume met een getrapte achterbouw, dat op beide niveaus ruimte laat voor dakterrassen. De gevelopstanden ontlenen hun plastische en grafische kwaliteit aan een abstract geometrische vlakverdeling, door het uitgesproken contrast tussen zowel open en gesloten als horizontale en verticale delen.

De voorgevel presenteert zich als een massief, gesloten vlak, dat horizontaal wordt doorsneden door het bandraam van de keuken en verticaal door de smalle glasstroken van het trappenhuis. Uitstekende balkkoppen in deze lichtzone en de getande kroonlijst in beton, verlenen de compositie een driedimensionaal accent. De zijgevel wordt in de lengte gebroken door een gelaagde opbouw en maakt via brede raampartijen optimaal gebruik van de zuidelijke oriëntatie. Zoals in Braems pas voltooide eigen woning in Deurne berust het kleurschema op de combinatie van rode baksteen, zichtbeton, lichtgrijze glasalpanelen en witgelakte blokramen, met een contrasterende donkere tint voor de deur- en raamvleugels.

De glasstroken van het trappenhuis worden in het interieur herhaald als een bakstenen claustra tussen de hal en de woonkamer. De woonkamer sluit met een niveauverschil en een verlaagde zoldering aan op de cosy corner met open haard en biedt toegang tot het terras. Afgezonderd aan de straatzijde bevindt zich de keuken met ontbijthoek. De grote slaapkamer op de tweede verdieping sluit via een kastenwand aan op een dressing en beschikt over een ruim terras op het oosten. De woning wordt al in 1962 aan de achterzijde verbouwd door architect Claire Mulder, voor de uitbreiding van de woonkamer en de toevoeging van een slaapkamer. Daarbij verdwijnen de open haard en de getrapte volumeopbouw met terrassen, waarvan het profiel overigens al na het indienen van de bouwaanvraag was ingekort wegens het overschrijden van de toegelaten bouwdiepte.

• Archives d'Architecture Moderne, Archief Renaat Braem, Dossiernummer 121.
  • Stad Mortsel, Archief Technische Dienst, Bouwdossier 1958/0122.

Bron: Braeken J. (ed.) 2010: Renaat Braem 1910-2001. Architect, Relicta Monografieën 6. Archeologie, Monumenten en Landschapsonderzoek in Vlaanderen, Brussel.