Boerenarbeiderswoning De Prince met pestkruis

Beschrijving

Boerenarbeidershuis "De Prince", de naam van de woning is tevens de naam van het gehucht waarin het arbeidershuis gelegen is.

De woning werd vermoedelijk opgetrokken in het tweede kwart van de 19de eeuw en vormde één van de zeldzame woningen in de straat. Volume afgebeeld op een mutatieschets van 1849, opgedeeld in drie woonhuizen. Het achterste woonhuis wordt tevens uitgebreid in 1849. De kadastrale legger vermeldt een totale wederopbouw tussen 1849 en 1851 waarbij het volume wordt opgedeeld in twee huizen en een tuin. In 1937 verdwijnt de aanbouw links van het achterste woonhuis en krijgt het volume zijn huidig uitzicht.

Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws arbeidershuis van één bouwlaag en vier + drie traveeën onder pannen zadeldak. Beraapte gevels boven plint van breuksteen. Drie achterste traveeën van witgeschilderde baksteenbouw. Afgesnuite hoek aan de zijde van de Kardinaalstraat.

De zijpuntgevel wordt gemarkeerd door een "Pestkruis". Het oorspronkelijke kruis dateert van 1855-1856 maar werd vernield in het begin van de 20ste eeuw. Het geheel werd vervangen in 1920. Witgeschilderde gietijzeren gekruisigde Christus op houten sokkel waaronder doodshoofd tegen blauwgeschilderde achtergrond, houten kruis met opschrift "INRI". Geheel beschut door gebogen dakje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, mutatieschetsen Kortrijk, Marke, 1849/8, 1854/9, 1912/17, 1913/16, 1922/21, 1958/35, 1966/29, 1981/38; legger 212, artikelnummer 197.
  • DECOCK F. 1996: Het Pestkruis aan "De Prince", De Markenaar 19.9.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline