Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl, gebouwd in opdracht van de rentenier Edouard Leclef, naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1907. Samen met het huis werd op het aanpalende perceel (nummer 49) een vandaag verbouwd kantoorpand opgetrokken, horende bij de achterliggende woning van de opdrachtgever in de Jodenstraat 46. De bouwheer is vermoedelijk te identificeren als de wisselagent Edouard François Leclef (Antwerpen, 1852-Antwerpen, 1909), jongste zoon van de architect Heliodore Leclef (Antwerpen, 1811-Antwerpen, 1878) en echtgenoot van Marie De Bruyn (1855-1937). Het gezin had drie zonen en een dochter geboren tussen 1884 en 1889. Het pand Jodenstraat 46 was de architectenwoning van Heliodore Leclef, zijn echtgenote Mélanie Marie Josèphe Stordiau (Antwerpen, 1815-Antwerpen, 1882) en hun elf kinderen, geboren tussen 1840 en 1859.

Het hotel Leclef behoort tot het rijpe oeuvre van Ernest Pelgrims, die actief was vanaf omstreeks 1890, tot zijn overlijden in 1927. Hij staat vooral bekend voor residentiële architectuur, die tijdens de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog evolueerde naar een pompeuze beaux-artsstijl. Belangrijke realisaties zijn het hotel Vanden Bussche aan de Arthur Goemaerelei, en het pittoreske kasteel Nottebohm in cottagestijl te Brecht. Een representatief voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit deze periode is de imposante Société Coloniale Anversoise uit 1912, waarvan enkel het pakhuis aan de Tabakvest nog bestaat. Uit het vroege interbellum dateert het monumentale gevelfront van het warenhuis Grand Bazar aan de Groenplaats, dat Pelgrims samen met Edouard Van Opstal ontwierp.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Witte natuurstenen lijstgevel op hoge hardstenen, geblokte sokkel met twee keldermonden. Aan de Lodewijk XVI-stijl ontleend geveldecor. Op de verhoogde begane grond eenvoudige, rechthoekige deur en vensters in platte bandlijstjes. Erboven centrale erker op consoles met op de borstwering guirlandes; twee flankerende vensters met balustrade op de hoogste verdieping drie rechthoekige vensters met lateien op consoles en guirlandes op de borstweringen; medaillonversiering op de penanten. Boven de erker breed balkon met balustrade. Geprofileerde houten kroonlijst op modillons. Recent aangepaste winkelpui.

Volgens de bouwplannen bestond de begane grond uit een enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de hal en het trappenhuis; het souterrain bood ruimte aan de keuken.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo