Fabrieksschoorsteen van pannenfabriek Marcke-bij-Kortrijk

Beschrijving

Voormalige pannenfabriek Marcke-bij-Kortrijk opgericht in 1899, later Terca, thans maken de gebouwen deel uit van firma Van De Wiele.

De fabriek bestond uit drie eenheden, elk deel bestaande uit een fabrikatiezaal, een drogerij en een Hofmanoven. De bewaarde fabrieksschoorsteen markeert de site. De maximumproductie was 16.000.000 dakpannen per jaar. De fabrieksgebouwen werden tijdens de twee wereldoorlogen beschadigd en hersteld. In 1968 fusioneerde de fabriek met Steenbakkerij Ostyn-d'Haene uit Rumbeke (Roeselare). Deels behouden gebouwenpatrimonium.

Baksteenbouw met stompe tuitgevel gekenmerkt door rondbogige spaarvelden met sluitsteen. Rechts zijbeuk, eveneens met rondbogige spaarvelden.

• DECOENE D. 1980: Marke: de landelijke gemeente 1944-1976, deel 2, Kortrijk, 278-280.
  • VAN HOONACKER E. 1986: Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 328.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline

Aanvullende informatie

Begin 21ste eeuw werden alle fabrieksgebouwen gesloopt, met uitzondering van de fabrieksschoorsteen.

• Informatie verkregen van IOED Leiedal (november 2017).