Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in gematigde art-nouveaustijl, gebouwd in opdracht van de handelaar Hugo Schaetzer, naar een ontwerp door de architect Edward Van Not uit 1903 (gevelsteen). Behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens loopbaan kort na de eeuwwisseling van start ging. In deze periode ontwierp Van Not tientallen burgerhuizen in Antwerpen, waarbij het stijlenjargon varieerde van beaux-arts en cottage tot art nouveau. Van de gebroeders Schaetzer kreeg hij in 1903-1904 meerdere opdrachten, waaronder zes huurwoningen in de Nikkelstraat en vijf in de Sint-Michielstraat.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen met recent bijgevoegde vierde bouwlaag. Sober geordonneerde lijstgevel, geheel van witte natuursteen uitgevoerd met een strakke belijning en een horizontale gevelgeleding. De begane grond, met rechts een rechthoekige deur en links heden een breed winkelraam, afgelijnd door de brede, geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters op geprofileerde lekdrempels, waaronder paneelwerk; op de tweede bouwlaag bekroond door gestrekte waterlijsten en op de derde bouwlaag door steekboogvormige panelen, waaronder decoratieve mozaïeken. De platte bandomlijstingen van de derde bouwlaag op plastisch uitgewerkte neuten. Hierboven een breed kordon, waaronder guirlandes.

Volgens de bouwplannen klassiek type burgerhuis met op de begane grond een suite van salon en eetkamer geflankeerd door de inkom, traphal en keuken.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo