Hoeve Zwarte Pannenhof

Beschrijving

Historische hoeve, "Zwarte Pannenhof", zo genoemd naar de zwarte pannen op de zadeldaken. Oudste vermelding dateert van 1775, afgebeeld op Popp-kaart (circa 1850) en Atlas der Buurtwegen (1843) met langgestrekt volume, met daarvoor twee kleinere volumes, waarvan het linkse de schuur was (afgebroken in 1968). Hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rond onverhard erf. Lange zuidelijke erfoprit gemarkeerd door grauwe abelen. Ten noorden boerenhuis van één bouwlaag, vermoedelijk van 1839, met licht getoogde deur en dito beluikte vensters. Ten westen langgerekte stallingen (1839) onder overkragend zadeldak, met laadvenster. Houten muurkapelletje.
Kapel gerestaureerd in 1993.

• BONCQUET P., DECALUWÉ C., Marke, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 2, Tielt, 1986, p. 48-49.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline