erfgoedobject

Goed te Walle

bouwkundig element
ID
60882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60882

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve "Goed te Walle", foncier van de gelijknamige heerlijkheid, afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Pieter de Waghenere heer van Walle eigenaar is. Te Kooigem waren er zes achterlenen die van de heerlijkheid afhingen.
Volgens de literatuur wordt de hoeve volledig herbouwd in 1632, zie datumsteen boerenhuis.

In het landboek van Kooigem aangeduid als gesloten hoeve met open ingang en dubbele omwalling. Een deel van de omwalling werd gedempt in 1834, maar de hoeve bleef volledig omwald tot in de jaren 1920. Daarna werd de wal geleidelijk opgevuld en in 1939 was ze volledig verdwenen. Eveneens aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) als ferme Glorieux.

Imposante herenhoeve met rechthoekige aanleg rond gekasseid erf. Bakstenen complex onder pannen zadeldaken met verschillende nokhoogte.
Ten oosten van het erf poortgebouw, rechts geflankeerd door stallingen en links door een vleugel van het boerenhuis. Sierlijsten en windborden. Ten zuiden van het erf, door de tijd heen sterk gewijzigd boerenhuis waarvan de oudste delen opklimmen tot 1632, onder meer bewaarde houten kozijnconstructies. Verbouwingen en uitbreidingen volgden onder meer op het eind van de 19de eeuw en in de 20ste eeuw. Getoogde deur met erboven arduinen wapenschild van de familie Vercruysse en inscriptie "ANNO 1632 - C.V.G. 1895". Ten noorden van het erf dubbele dwarsschuur. Twee korfboogpoorten onder druiplijst. Als wapenschild uitgewerkte sluitstenen. Natuurstenen negblokken.
Ten westen vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel. Muuropeningen verfraaid door zwartgeschilderde houten hoekblokken.

  • DESPRIET P., Twintig Zuidwestvlaamse Hoeven, deel 2, 1980, Kortrijk, p. 79-85.
  • WITDOUCK R., DECALUWÉ C., Kooigem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 4, Tielt, 1991, p. 156-159.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goed te Walle [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/60882 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.