Goed te Tollardrie

Beschrijving

Historische hoeve "Goed te Tollardrie". De oudste vermeldingen gaan terug tot 1442. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en het landboek van Kooigem (1771), met losse bestanddelen en met omwalling. Vanaf 1830 geleidelijke demping van de omwalling. Tevens aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843), als hoeve met losse bestanddelen en deels omwald. Heden aaneengesloten, U-vormige opstelling. Tot 1942 volledig gesloten hoeve zie kaartenmateriaal. De oudste gebouwen dateren van 1773 wanneer een groot deel van de hoeve heropgebouwd wordt. Behalve het woonhuis, dat werd afgebroken in 1942 en een jaar later meer noordelijk, buiten de oorspronkelijke omwalling, werd heropgebouwd. Lijstgevel doorbroken door puntgevel. Pannen schilddak bekroond door oude dakruiter van het vorige boerenhuis.

Overige bedrijfsgebouwen opgetrokken in rode, verankerde baksteen. Witgekalkte erfgevels op gepikte plint.
Ten oosten van het bekiezeld erf, voormalig poortgebouw bereikbaar via lange dreef. Links van korfbogige poortdoorgang, resten van houten kozijnconstructies onder meer bolkozijnen.
Ten zuiden, dubbele dwarsschuur, gedateerd in zijgevel met aandak 1773 en gemarkeerd door centrale steunbeer; vlechtingen, lichtgleuven en uilengat.
Ten oosten voormalige cichorei-ast van 1895, in 1941 verbouwd tot tabaksast en stapelplaats, nu bergingsplaats.

• DESPRIET P., Twintig Zuidwestvlaamse Hoeven, deel 2, 1980, Kortrijk, p. 74-78.
  • WITDOUCK R., DECALUWÉ C., Kooigem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, Tielt, 1991, deel 4, p. 116-119.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline