Warandekapel

• is aangeduid als beschermd monument Warandekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Warandekapel

Beschrijving

Barokke kapel, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 16de eeuw, toen de kapel reeds een belangrijk bedevaartsoord was. Aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843).

De huidige kapel wordt opgetrokken in 1742 en hersteld in 1923, zie gevelsteen. Eénbeukige kapel op rechthoekige plattegrond. Verankerde baksteenbouw onder leien zadeldak bekroond door houten klokkentorentje.
Beraapte klokgevel bekroond door gebogen fronton. Plint van imitatie-breuksteen. Verticale accentuering door de vlakke pilasters met eenvoudig kapiteel. Horizontaliserende puilijst met opschrift "O.L.V. TER WARANDE B.V.O". Korfboogportaal waarboven beglaasde muurnis met heiligenbeeld.

Bepleisterd en beschilderd interieur onder tongewelf. Vlak overwelfd portaal. Vloer van zwarte en witte marmer. Cementtegelvloer voor koor.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnr. W/001579.
  • DEBAERE J., Tweehondervijftig jaar Warande kapel Heule. 1742-1992, Heule 1992.
  • MEIER-ROOSE B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Kortrijk I, Brussel, 1981, p.17.
  • ROELSTRAETE J., De Warandekapel, in Heulespiegel, nr. 2, 1985, p. 1-15.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline