Linnenfabriek en directeurswoning

Voormalige linnenfabriek opgericht in 1905 door de gebroeders Verhoost. Werkzaam tot 1970.

Nummer 95, werkplaatsen bestaande uit 9 opeenvolgende beuken onder zaagtanddaken. Witgeschilderde baksteenbouw. Middelste beuk doorbroken door poort. Rechts, poort die toegang geeft tot binnenplaats met onder meer dieper in gelegen voormalige machinekamer en schouw.

Nummer 97, directeurswoning: enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Beschilderde lijstgevel, afgelijnd door muizentandfries. Getoogde vensters op de begane grond met luiken. Verdiept portaal met vleugeldeur. Verankerde zijgevels.

Rechts ervan, langgestrekte vleugel onder schild- en zadeldak (nok loodrecht op straat), vermoedelijk opgetrokken in verschillende fases, zie bouwnaden. Zijgevel van eerste deel geritmeerd door spaarnissen.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 531.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline