Hoeve Goed ter Linde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Linde

Beschrijving

Historische hoeve "Goed ter Linde". Eerste vermelding in 1507 in een register "Acten en Contracten". In het Landboek Van Walle (1650) voorgesteld met een dubbele omwalling. De eerste omwalling omsloot het thans verdwenen kasteel, de tweede het kasteel en de hoeve. De hoeve vormde oorspronkelijk een gesloten complex met een tweeledige indeling: een zuidoostelijk opperhof met de thans nog nauwelijks herkenbare afgevlakte mote en ten noordwesten het nog bestaande neerhof. Hoevegebouwen opgebouwd met recuperatiemateriaal van het verdwenen kasteel. Aangeduid als deels omwalde hoeve op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1843). Omwalling gedempt in het midden van de 20ste eeuw.

Gesloten hoeve met vierkante opstelling, bestaande uit lage verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een deels gekasseid, deels gekieseld erf. Lange noordelijke erfoprit geflankeerd door linde en kapel. Ten noordoosten, woonhuis van 1755, gedateerd met jaarankers, poortgebouw, deels opgebouwd met moeffen vermoedelijk recuperatie van het kasteel en stalvleugel. Ten zuidwesten wagenkot en ten westen schuur. Ten noordoosten van de hoeve, bakhuisje op tweeledige plattegrond.

• DESPRIET P., Twintig Zuid-West-Vlaamse hoeven, deel 3, Kortrijk, 1986, p. 14-23.
  • VAN BETSBRUGGE G., CALLENS I., DECALUWÉ C., Bellegem, in Landelijk leven en hoevengids Groot Kortrijk, deel 5, Tielt, 1993, p. 171-174.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline